Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ MCT

Τι είναι η Θεραπευτική Αγωγή με Μικρορεύματα;

Η Θεραπευτική Αγωγή με Μικρορεύματα, συχνά αναφερόμενη και ως Μικρά Ηλεκτρικά Κύματα Νευρομυϊκής Διέγερσης, είναι εξαιρετικά μικρά παλμικά ρεύματα ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτά τα ρεύματα είναι άριστα συντονισμένα με το επίπεδο των κανονικών ηλεκτρικών ανταλλαγών που λαμβάνουν χώρα στο κυτταρικό επίπεδο του σώματος. Όντας βιολογικά πιο συμβατά από οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρική συσκευή τόνωσης, έχουν την ικανότητα να διεισδύουν στο κύτταρο-σε αντίθεση με την προσπέραση του κυττάρου που κάνουν οι άλλες συσκευές τόνωσης. Λειτουργούν σύμφωνα με τον  Νόμο  ARNDT - SCHULTZ ο οποίος αναφέρει ότι : “Αδύναμα ερεθίσματα αυξάνουν την φυσιολογική δραστηριότητα και πολύ ισχυρά ερεθίσματα εμποδίζουν ή καταργούν τη δραστηριότητα”.

Αυτά τα υπο-αισθητηριακά ρεύματα επαναφέρουν στο φυσιολογικό τη συνήθη λειτουργία που λαμβάνει χώρα στο εσωτερικό του κυττάρου, αν έχει τραυματιστεί ή με οποιονδήποτε τρόπο παραβιαστεί.

Η εξωτερική πρόσθεση μικρορεύματος  θα αυξήσει την παραγωγή της ATP, την πρωτεϊνική σύνθεση, την οξυγόνωση, την ανταλλαγή ιόντων, την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, την εξάλειψη των αποβλήτων προϊόντων και θα ουδετεροποιήσει την ταλαντούμενη πολικότητα των ελαττωματικών κυττάρων. Η ομοιόσταση θα  αποκατασταθεί.

Η βιολογικά ευαίσθητη τονωτική επίδραση των μικρορευμάτων ενεργοποιείται όταν η ηλεκτρική ροή του ίδιου του οργανισμού αποτύχει, καθώς το ανθρώπινο σώμα πρέπει να σέβεται το φυσικό νόμο του ηλεκτρισμού, ο οποίος είναι: “η ηλεκτρική ενέργεια πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο της μικρότερης αντίστασης”. Ως εκ τούτου, το ηλεκτρικό ρεύμα είναι καταδικασμένο να κινείται γύρω από ένα τραυματισμό ή βλάβη, και όχι μέσω αυτής.
Επαναφέροντας στο κανονικό  την δραστηριότητα των κυττάρων, η φλεγμονή μειώνεται καθώς τα κύτταρα παραγωγής κολλαγόνου αυξάνονται. Τα υγιή κύτταρα του μεταβολισμού δημιουργούν ένα υγιές, χωρίς πόνο εσωτερικό περιβάλλον.

Στις διπλές-τυφλές μελέτες του Lerner και του Kirsch, στην χρόνια και οξεία οσφυαλγία φαίνεται η συντριπτική ισχύς της θεραπείας μικρορευμάτων έναντι των άλλων τρόπων. Εσωτερικές ανταλλαγές στο πλαίσιο του οργανισμού έχουν κατανοηθεί εδώ και πολύ καιρό από τους γιατρούς. Η εφαρμογή αυτής της γνώσης ήταν αργή στην ανάπτυξη.  Γιατροί και φυσικοθεραπευτές από όλο τον κόσμο έχουν χρησιμοποιήσει τα μικρορεύματα για να επουλώσουν τραυματισμένους μύες, τενοντίτιδες, πληγές και αμέτρητες κακώσεις και παθήσεις για τα τελευταία δεκαπέντα χρόνια. Η επιστήμη της επούλωσης μέσω της Θεραπείας Μικρορευμάτων (MCT) είναι οτι ενεργοποιείται τη στιγμή που η ηλεκτρική ροή του ίδιου του οργανισμού αποτυγχάνει. Η Θεραπευτική Αγωγή με Μικρορεύματα, συχνά αναφερόμενη και ως Μικρά Ηλεκτρικά Κύματα Νευρομυϊκής Διέγερσης, είναι εξαιρετικά μικρά παλμικά ρεύματα ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτά τα ρεύματα είναι εξαιρετικά συντονισμένα με το επίπεδο των κανονικών ηλεκτρικών ανταλλαγών που λαμβάνουν χώρα στο κυτταρικό επίπεδο του σώματος. Όντας βιολογικά πιο συμβατά από οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρική συσκευή τόνωσης, έχουν την ικανότητα να διεισδύουν στο κύτταρο-σε αντίθεση με την προσπέραση του κυττάρου που κάνουν οι άλλες συσκευές τόνωσης .

  • Τα μικρορεύματα είναι κάτω από τα αντιληπτά επίπεδα και δεν μπορούν  να γίνουν  αισθητά.
  • Βοηθά τα τραυματισμένα κύτταρα στην αποκατάσταση της δραστηριότητάς τους, μειώνοντας τη φλεγμονή.
  • Τονώνει τη φυσική διαδικασία επούλωσης, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ATP, πρωτεϊνικής σύνθεσης, οξυγόνωσης, ανταλλαγής ιόντων και απορρόφησης θρεπτικών συστατικών.
Τα επιθέματα Painmaster MCT αξιοποιούν τη δύναμη της επούλωσης από ρεύματα ηλεκτρικής ενέργειας, κάνοντάς τα προσιτά για καθημερινή χρήση για τη αντιμετώπιση ενός μεγάλου εύρους κακώσεων και καταστάσεων μυοσκελετικών πόνων.

Το Σώμα σας και η Ηλεκτρική του Ενέργεια!

Ο κόσμος της προηγμένης ιατρικής έρευνας έχει επικεντρωθεί στις σημαντικές προσπάθειες πάνω στην ηλεκτρική φύση της ζωής. Είναι γνωστό ότι κάθε ζωντανός οργανισμός αποτελείται από μεμονωμένα κύτταρα των οποίων οι πυρήνες διαθέτουν ένα θετικό ηλεκτρικό φορτίο και ένα αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο στη μεμβράνη που τα περιβάλλουν. Αυτά τα κύτταρα συνεργάζονται με τη λειτουργία του νευρικού συστήματος του σώματος, με την δική τους άμεση (DC) ηλεκτρική και παλμική (DC) ενέργεια . Χωρίς αυτή την ηλεκτρική ροή και ενέργεια, δεν θα υπήρχε ζωή. Γενικά, ο πόνος ξεκινά όταν τριχοειδείς πόροι ανοίγουν, επιτρέποντας σε ποσότητες πρωτεϊνών του αίματος την είσοδος σε κυτταρικές περιοχές. Με τη σειρά τους, τα υγρά και η φλεγμονή δημιουργούν πόνο, ως αποτέλεσμα κάποιων κυττάρων που στερήθηκαν το απαραίτητο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, τα οποία στη συνέχεια προκαλούν κακή κυτταρική λειτουργία. Έχοντας αυτό κατά νου, η ιατρική και η βιολογική έρευνα έχει καταλήξει ότι η χρήση κατάλληλης ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να τονώσει και να ενισχύσει το κυκλοφορικό σύστημα και κάθε κύτταρο του ανθρώπινου σώματος. Η χρήση του Painmaster® MCT, αυτό-τοποθετούμενα ηλεκτρικά επιθέματα, τα οποία εκπέμπουν μικρές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, βοηθούν το σώμα να ξεπεράσει σημαντικά τον πόνο, ανακουφίζοντας τη μυοσκελετική δυσφορία. Η θεραπεία μικρορευμάτων βοηθά το ανθρώπινο σώμα στη δημιουργία ιδανικού περιβάλλοντος για αυτό-επούλωση. Βοηθά στην τόνωση ενός ηλεκτρικού πεδίου στο κυτταρικό επίπεδο της ενίσχυσης της κυκλοφορίας. Συνεπώς, καθώς το αίμα ρέει πιο ενεργά στην περιοχή του πόνου, χρησιμοποιεί περισσότερο οξυγόνο και προωθεί μια πιο γρήγορη και φυσική επούλωση.

Αθλητικές δραστηριότητες και Θεραπεία Μικρορευμάτων

Η Θεραπευτική Αγωγή με Μικρορεύματα έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως από τους επαγγελματίες της υγείας μαζί με ερασιτέχνες και επαγγελματίες αθλητές και προπονητές για να ανακουφίσει τα συμπτώματα οξείας φλεγμονής. Υπάρχουν αναφορές στα μέσα ενημέρωσης για πλήρη ανακούφιση του πόνου, και σε δημοσιεύματα των Sports Illustrated, USA Today και του  Runner's World. Γυρνώντας πίσω στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984, η Joan Benoit (Samuelson), πρώην κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στο μαραθώνιο γυναικών, υποβλήθηκε σε αρθροσκοπική χειρουργική επέμβαση γόνατος 17 ημέρες πριν την ημερομηνία των προκριματικών για τους Ολυμπιακούς . Ο προπονητής της είχε ακούσει για έναν φυσίατρο που χρησιμοποιούσε Θεραπευτική αγωγή μικρορευμάτων για να βοηθήσει την  Mary Decker Slaney, μία άλλη Ολυμπιονίκη . Ο προπονητής ξεκίνησε Θεραπευτική αγωγή στην Joan λιγότερο από μια εβδομάδα πριν απ’ τους προκριματικούς οπότε και είχε αφόρητους πόνους.  Η Joan προχώρησε στο να «φέρει το χρυσό στο σπίτι» για τον εαυτό της και τις ΗΠΑ. Έχουν αναφερθεί κι άλλες ιστορίες σχετικά με τη χρήση της θεραπείας με μικρορεύματα: η επιστροφή του Joe Montana στο ποδόσφαιρο μετά από εγχείρηση στην πλάτη, τα αξιοσημείωτα κατορθώματα του Carl Lewis στον στίβο και άλλα. Όλα αυτά οφείλονταν στην ασφαλή, αποτελεσματική χρησιμοποίηση των μικρορευμάτων. Φυσικά, αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε γρήγορα έναν φυσίατρο.

Ασφαλές για όλες τις ηλικίες

Σε μία πρόσφατη κλινική μελέτη με 269 ασθενείς με διαφορετικά μυοσκελετικά προβλήματα, το  Painmaster® MCΤ  εφαρμόστηκε κάτω από κλινικές συνθήκες. Στις παθήσεις των ασθενών περιλαμβάνονται παράπονα όπως: μυϊκοί σπασμοί της πλάτης, (αυχενικής, νωτιαίας, και οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης), χρόνιο ερεθισμό νεύρων, οι πονοκέφαλοι που οφείλονται στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης ως προς την καταγωγή, την αρθρίτιδα του ισχίου, το γόνατο και τον ώμο, τον αγκώνα του τενίστα. Σε αυτή τη μελέτη, το 69,1% όλων των περιπτώσεων ανέφεραν σημαντική βελτίωση στην ανακούφιση του πόνου.

Η Ιστορία του MCT

...η στελέχωση μιας δύναμης στη φυσιολογία

Όσο ριζοσπαστικός κι αν μπορεί να ακούγεται σήμερα, ο βιοηλεκτρισμός έχει χρησιμοποιηθεί στη Δύση από το 46 μΧ. Ήταν τότε που ένας Έλληνας φυσίατρος υποστήριξε τα οφέλη για την υγεία του να κάθεσαι σε μια υγρή παραλία κοντά σε ένα ηλεκτρικό χέλι . Από τον 19ο αιώνα, περισσότεροι από 10.000 γιατροί στις ΗΠΑ και μόνο, χρησιμοποίησαν βιοηλεκτρικές συσκευές για τη θεραπεία ασθενών. Το 1910 όμως, η ηλεκτροθεραπεία έπεσε σε δυσμένεια, όταν μία έκθεση του ιδρύματος Carnegie του Abraham Flexner κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν είχε επιστημονική βάση. Το ενδιαφέρον ξαναγεννήθηκε το 1985 , όταν ένα βιβλίο με τον τίτλο «Το ηλεκτρικό σώμα», γράφτηκε  από τον ορθοπεδικό χειρούργο  Robert Ο. Becker. Αυτός ανέπτυξε  και υποστήριξε την ιδέα της χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας ως «έμψυχη δύναμη» της φυσιολογίας.


Η χρήση του βιοηλεκτρισμού προέρχεται επίσης από τον Δρ. Bjorn Nordenstrom, πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Νόμπελ ο οποίος θεωρούσε ότι το σύστημα κυκλοφορίας του αίματος του οργανισμού, συνεργάζεται στενά με το σύστημα των “βιολογικώς κλειστών ηλεκτρικών κυκλωμάτων”.


Το MCT ήταν υπό ανάπτυξη, σχεδόν πέντε (5) χρόνια από την New mark, Inc., κορυφαία κατασκευαστική εταιρία ,αναγνωρισμένη από τον ιατρικό κλάδο για τη συνεισφορά του σχεδιασμού και παραγωγής ιατρικών ηλεκτροδίων. Η New Mark είναι μια εταιρεία πιστοποιημένη με ISO 9001 και FDA καταχωρημένου κατασκευαστή . Για πληροφορίες γι’ αυτή την εταιρεία, επισκεφτείτε το site της.

Θεραπεία με μικρορεύματα:

Η θεραπεία με μικρορεύματα (mct) αποτελεί την τελευταία και πιο καινοτόμο ιατρική πρόοδο για την διαχείρηση του πόνου. Ειναι η πιο εξελιγμένη τεχνολογία και πιο ασφαλής από τα μηχανήματα tens.

Συγκριση των TENS με τα MCT επιθέματα:

Από την σύσταση τους το 1970 η τεχνολογία των ΤΕΝS έχει βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως να διαχειρiστουν τον πόνο καλυτέρα, αλλά οι περισσότεροι χρηστές ανακάλυψαν πως σπάνια οι πόνος σταματάει ολοκληρωτικά. Οι διάφορα της τεχνολογίας των μικρορευμάτων είναι ότι διοχετεύονται κατευθείαν στην πηγή του πόνου με αποτέλεσμα να τον αμβλυνουν οριστικά.

Ο ακόλουθος πίνακας δίνει έμφαση στις βασικές διαφορές μεταξύ των ΤΕΝS και μικρορευμάτων.

ΤΕΝS MCT
Δύναμη του ρεύματος Χρησιμοποιεί milliamps Χρησιμοποιεί Microamps (1000<tens)
Ανακούφιση πόνου Μετάδοση φραγμών  του πόνου. Υποκινεί την αναγέννηση του χαλασμένου ιστού.
Αποτελεσματικότητα ~ 50% των περιπτώσεων ~85% των περιπτώσεων
Παρενέργειες Η σχετικά υψηλή παραγωγή  μπορεί να προκαλέσει την ηλεκτρόλυση κυττάρων. Μικρή ερυθρότητα στα σημεία εφαρμογής η οποία εξαφανίζεται μετά από 10 λεπτά.
Αίσθηση Ήπιο τσούξιμο αιτιών Καμία
Μετά τη θεραπεία Μόλις σβήσει δεν υπάρχει κανένα υπόλοιπο όφελος Οι αλλαγές Bioelectrical συνεχίζονται ακόμα και μετά από την επεξεργασία MCT  που σταματούν.